De paashaas heeft weer heel wat chocolade eieren gebracht.

Bewaar ze op een plaats waar je huisdier er niet aan kan. Chocolade is echter heel giftig voor je hond of kat.

Waarom is chocolade giftig?

Chocolade bevat de stof ‘theobromine’. Hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade, hoe meer theobromine de chocolade bevat.

Mensen kunnen theobromine zonder problemen snel verwerken, terwijl honden en katten dat niet kunnen. Zo kan het ook gaan opstapelen in het lichaam van je huisdier, waardoor ze er heel erg ziek van kunnen worden, of zelfs aan kunnen sterven! Hoe ziek je huisdier er van wordt, hangt af van zijn gewicht, het ras en de gevoeligheidsgraad.

Over het algemeen komt een chocoladevergiftiging meer voor bij honden dan bij katten omdat honden simpelweg meer eten ‘stelen’ en katten heel kieskeurig zijn en niet gauw uit zichzelf chocolade gaan eten, aangezien ze geen zoete smaak proeven.

Geef je hond dus nooit een tussendoortje met chocolade!

Wat zijn de symptomen?

De eerste verschijnselen treden op binnen de 4 tot 12 uur.

Je hond kan dan heel onrustig worden, veel hijgen, veel drinken, braken, diarree krijgen en spiertrillingen hebben. De lichaamstemperatuur kan gaan stijgen en ze kunnen er zelfs epileptische aanvallen van krijgen. In erge gevallen kan het zelfs leiden tot hartritmestoornissen en kan je hond of kat in coma raken en sterven. 

Wat moet je doen wanneer je huisdier chocolade heeft gegeten?

Houd indien mogelijk de verpakking bij de hand en probeer in te schatten hoeveel je huisdier binnen heeft. Probeer ook in te schatten wanneer je dier dit gegeten heeft.

De dierenarts zal je huisdier dan proberen te doen braken en eventueel opnemen wanneer dat nodig is. Er bestaat geen tegengif tegen chocoladevergiftiging!

Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts, wanneer je huisdier chocolade gegeten heeft!