Trippel, trappel, trippel, trappel. Hou je ervan om met je hond te wandelen in het bos? De herfst is daarvoor het perfecte seizoen. Bladeren liggen verspreid over de grond, wat voor je hond als zachte wolkjes aanvoelt. En ook voor het baasje is het puur genieten om je hond gelukkig met de neus in de lucht te zien wandelen. Maar let op, de herfst gaat gepaard met 3 dingen waar je extra alert voor moet zijn.

1.   Koudere temperaturen in de herfst

De herfst mag er dan wel adembenemend mooi uitzien, de temperaturen zijn niet te onderschatten. Koude herfstdagen kunnen bijzonder koel aanvoelen, waar je best op anticipeert vooraleer je hond in een plas water springt. Voorzie een handdoek om je hond op tijd te kunnen afdrogen, nog voor deze het te koud krijgt.

2.   Let op voor teken!

De zomer mag dan wel gepasseerd zijn, teken blijven alomtegenwoordig in een bos. Bereid je hierop voor als je met jouw hond een wandeling in het bos plant. Deze geleedpotige parasieten zijn héél klein én nauwelijks zichtbaar, dus controleer je hond af en toe tijdens jullie wandeling. Neem voor het zekerste een tekenpen met je mee! Deze controle telt ook voor na de wandeling. Teken die zich vastpinnen op je huisdier kunnen namelijk tot gevaarlijke gevolgen leiden, zoals bloedarmoede, geelzucht, hoge koorts, etc.

3.   Laat je hond niet alles opeten dat op de grond ligt!

Wie herfst hoort, denkt meteen aan een vloerkleed bedekt met bladeren, eikels, takken, paddenstoelen en kastanjes. Het ziet er heel gezellig en gezapig uit, maar voor je hond zijn gezondheid is het iets minder rooskleurig.

  • Eikels bevatten een grote hoeveelheid tannine, wat bij een té grote inname ervan kan leiden tot nierfalen.
  • Paddenstoelen hoeven niet per se giftig te zijn, maar het kan! Er is nog een te grote onduidelijkheid over welke paddenstoelen wél en niet giftig zijn, dat je ze maar beter vermijdt!
  • Takken en kastanjes zijn niet giftig, maar kunnen wondjes veroorzaken in de keel van je hond. Enerzijds door te versplinteren, anderzijds wanneer deze vast komen te zitten.

Kortom, trek er met jouw hond op uit maar wees steeds voorzichtig en alert!