“Een kattenbak, dat stinkt toch?!” Een van de vele vooroordelen over een kattenbak in huis. Dat dit kattentoilet niet de meest aangename geur heeft, daar kunnen we niet aan onderuit. Maar dat is bij een mensentoilet toch juist hetzelfde? We kunnen niet zonder én er zijn verschillende middeltjes om de geur van je viervoeter buitenshuis te houden.

Waar plaats ik de kattenbak?

Eerst en vooral… Een kattenbak is maar een lelijk gedrocht. Wel ja, zo denken vele kattenbaasjes erover. En gelijk heb je. Vandaar dat er zich verschillende opties voor je uitstrekken. Je hebt keuze uit open of gesloten kattenbakken, grote en kleine kattenbakken, een kattenbakkast of een zelfreinigende kattenbak. Afhankelijk van de ruimte die het kattentoilet inneemt, plaats je deze beter niet in een gang of in een ruimte waar veel passage is. Een kat is namelijk gesteld op haar privacy. Bovendien is het ook héél belangrijk om voeding en toilet gescheiden te houden. Met andere woorden plaats voeder- en drinkbakje voldoende ver uit elkaar om te voorkomen dat je kat naast de pot plast, letterlijk dan.

Kattenbaktips om een fris geurtje te behouden

Het idee dat een kattenbak stinkt, is overroepen. Als je deze goed onderhoudt en er tijdig eens met de spons doorgaat, is het nauwelijks merkbaar dat er een kattenbak in je woning staat. Volgende tips zijn bevorderend voor dat frisse geurtje:

  • Kies voor klonterende kattenbakvulling;
  • Tijdig reinigen van kattenbak;
  • Degelijke kattenvoeding zorgt voor een minder sterke ontlasting;
  • Professionele kattenbak-parfums;
  • Voorzie voldoende kattenbakvulling in de kattenbak zodat de ontlasting de bodem niet raakt;
  • Plaats een matje voor de kattenbak, zodat de kattenbakvulling zich niet in je woning verspreidt.

Help! Mijn kat plast naast de kattenbak!

Plast je kat weleens vaker naast de kattenbak, in plaats van erin? Hiervoor kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen. Denk hierbij aan spanningen in huis, een gebrek aan aandacht, de kattenbak die verplaatst werd, de kattenbak is té vuil, … Ga hiervoor bij jezelf na wat een mogelijk oorzaak zou kunnen zijn en probeer hier rekening mee te houden.

Blijven deze ongelukjes zich voordoen? Breng onze praktijk dan zeker een bezoekje!