Niet enkel wij zitten frequent te snotteren, ook onze honden hebben er weleens last van. Een verkoudheid bij je viervoeter ontstaat meestal niet door een of andere seizoenswisseling, maar mogelijks wel door stress, onderkoeling of de afwisseling tussen koude en warme ruimtes. Niezen, hoesten, koorts, het komt er allemaal bij kijken voor je hond! We vertellen je welke symptomen er optreden én hoe je deze kan aanpakken.

Verkouden hond in huis?

Hoor je vanuit de keuken iemand hoesten, niezen of braken? Touché, dat zou je hond wel eens kunnen zijn. Al zijn dit niet de enige symptomen waaraan je een verkoudheid bij je hond kan opmerken. Deze horen er ook bij:

●      Koorts

●      Gevoelig nekgebied

●      Waterige ogen

●      Verminderde eetlust

●      Loopneus

Je hond kan deze symptomen op verschillende manieren oplopen, maar de meest voor de hand liggende redenen zijn gevoelens van stress, het veelvuldig over en weer lopen van binnen naar buiten en vice versa, of onderkoeling.

Hoe je hond behandelen?

Een verkoudheid hebben, is geen pretje. Ook niet voor je hond, deze vertroetel je maar best eens. Je houdt hem ook best eventjes weg van andere gelijksoortigen aangezien een verkouden hond vrij besmettelijk kan zijn. Maar dat betekent ook… voldoende tijd om te rusten. Een goede nachtrust is dan ook prioritair voor je hond, net zoals volgende zaken:

●      Korte frisse neus-pauzes!

●      Een warme, knusse mand

●      Licht verteerbare voeding met véél vitaminen

●      Medicatie, énkel indien de dierenarts dit voorschrijft!

●      Voldoende vochtinname

●      En… last but not least: een dierenartsbezoek!

Een verkoudheid bij je hond is in de meeste gevallen van voorbijgaande aard, al hou je toch het best een oogje in het zeil. Het is belangrijk dat zo een verkoudheid niet overslaat in een infectie van de onderste luchtwegen. Vandaar dat een bezoekje aan de dierenarts zéker aan te raden is.