Krijg je bijna zelf jeuk door je kat de hele dag door te zien krabben, bijten of schudden met zijn/haar kop? Jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Het is een beetje te vergelijken met jeukklachten bij mensen! Denk hierbij aan een allergische reactie, luizen of vlooien die verspreid zitten over het hele lichaam of een intense stress die de kop opsteekt. Katten hebben hier ook last van!
Onstopbare jeuk
Als het jeukt, moet je krabben. Niet alleen wij denken dat, ook onze viervoeter heeft die ingesteldheid. Met als gevolg dat er open wonden en kale plekken ontstaan. Hoe komt het toch dat jouw kat zich voortdurend loopt te krabben? Een vraag waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn. Zo zijn er twee grote oorzaken te onderscheiden:
fysieke jeuk en psychogene jeuk. Beiden houden ze dezelfde symptomen in, ondanks de achterliggende reden wel degelijk verschilt. We spitten ze even voor je uit.
Fysieke jeuk bij kat
Als je kat zijn/haar huid (letterlijk) kapot krabt, kan hiervoor een fysieke reden aan de basis liggen. De meest voor de hand liggende reden zijn parasieten. Je kent ze wel, die kleine zwarte vlooien, schurft of vachtmijt dat zich geleidelijk aan verspreidt. Vervolgens is het ook mogelijk dat je kat een allergie heeft, zoals voor parasieten of in de vorm van een voedselallergie of hooikoorts. Tot slot kan het ook gaan om hormonale of immuungerelateerde klachten, die beiden ontstekingen of allergische reacties in de hand werken.
Psychogene jeuk bij kat
Onder psychogene jeuk wordt ook wel stressgerelateerde jeuk verstaan. Meer bepaald slaat dit – zoals de naam doet vermoeden – op jeuk die ontstaat door stresserende situaties voor je kat. Want niet enkel mensen zijn gevoelig voor stress, katten zijn minstens even gevoelig aan verhuizingen, nieuwe mensen in zijn/haar omgeving of nieuwe katten in de buurt. Kortom, aan veranderende situaties.
Kriebelende symptomen en preventie
In de meeste gevallen treden terugkerende symptomen op zoals zichzelf bijten, krabben, kale plekken, huidschilfers of irritatie op de huid. Blijft de jeuk aanhouden, dan is het absoluut aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Deze onderzoekt je viervoeter grondig en bekijkt welke huidaandoening mogelijks van toepassing is op je kat. Daarna wordt de juiste behandeling voorgeschreven, wat in sommige gevallen medicatie betreft indien andere middeltjes niet werken.