Geef toe, niets zo schattig als je kleine pluizenbol! Konijnen zijn helemaal in en zien er ontzettend schattig uit. Helaas vergeten mensen soms dat ook konijnen de nodige verzorging vereisen. Zeker hun vachtje verdient de nodige aandacht. Daarom leggen we je in onderstaand artikel uit, hoe je het best de vacht van je konijn kan verzorgen.

Winter- en zomervacht

Zo’n 2 keer per jaar verhaart de konijnenvacht bij het wisselen van het seizoen. De dikke wintervacht die een goede bescherming biedt tegen de vrieskou wordt dan ingeruild voor een zomervacht en andersom.

Konijnen die binnenshuis leven, verharen over het algemeen het hele jaar door omdat zij zich gedurende het hele jaar in dezelfde temperatuur bevinden.

Kortharige konijnen

Kortharige konijnen hebben het minste vachtverzorging nodig alhoewel ze ook 2 keer per jaar een ruiperiode kennen en toch ook heel wat haar verliezen. Het is belangrijk om hen ook genoeg te borstelen zodat ze hun haren niet oplikken.

Ook buiten de ruiperiode is het een goed idee om je konijn met een zachte borstel te borstelen. Wanneer je dit regelmatig doet, zal je merken dat je een betere band opbouwt met je pluizige vriend.

Langharige konijnen

Bij konijnen met wat langer haar, of met lang haar rond de kop, kan je beter een kam en een borstel gebruiken. Let wel op dat je geen gewone synthetische haarborstel gebruikt. De vacht wordt hier heel statisch van (het haar gaat dan ‘knetteren’) en dat vindt je konijn niet zo prettig.

Bij langharige konijnen en konijnen met een bijzondere vacht, is het van belang om elke dag te controleren op eventuele klitten. Kom je deze tegen? Kam ze dan goed uit en borstel vervolgens de gehele vacht. Dit voorkomt dat er veel vuiltjes en uitwerpselen in de vacht blijven hangen, wat bijvoorbeeld vliegen kan aantrekken.

Heeft jouw konijn echt last van klitten en kan je er als baasje zelf geen weg mee? Vraag dan misschien eens na bij het trimsalon in je buurt of ze ook konijnen behandelen. Bij elke controle bij de dierenarts zal de vacht van je konijn ook nagekeken worden.