‘Een hond heeft een baasje en een kat heeft personeel’, dat is een bekende uitspraak die klopt als een bus. Katten zijn liever lui dan moe en worden bij voorkeur door hun baasje verwend als een echte koning of koningin. Ook op vlak van eten worden ze graag op hun wenken bediend. En dan is het nog niet allemaal gelijk hoe ze hun eten geserveerd krijgen.

Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Wanneer dieren kunnen kiezen tussen een vrij verkrijgbare maaltijd of eten dat verstopt zit in een speeltje, zullen ze de voorkeur geven aan dat laatste. Althans, dat is toch het geval voor honden, beren, varkens, geiten, ratten en apen. Katten daarentegen, doen liever niet te veel moeite en geven de voorkeur aan een makkelijke maaltijd die gewoon recht voor hun neus geserveerd wordt. Zelfs de meest energieke katten zullen eerder voor een simpel bord met brokjes kiezen dan een puzzel waarin brokjes verstopt zitten.

Energiebesparende modus

Hoe dat komt is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Want in tegenstelling dan wat je zou denken, zijn katten echter wel dol op speeltjes. Wat wel weer een logische verklaring zou kunnen zijn voor dit gedrag, is dat katten in een huiselijke omgeving niet of minder gedreven zijn om hun omgeving te verkennen en op jacht te gaan. Onze pluizige snorharigen zijn nu eenmaal heel goed in het besparen van energie.

Bovendien zijn katten van nature uit gewoon om hun prooi in een hinderlaag te lokken. En laat dat nu net bij een voedselpuzzel niet de beste manier zijn om hun interesse op te wekken.

Geen toeschouwers a.u.b.

Een eenvoudige maaltijd dus, zonder veel ‘tralala’. Maar dat is nog niet alles. Katten zijn naast ‘luie’ beesten ook best gesteld op hun privacy. Tijdens hun maaltijd worden ze dan ook liever niet gestoord en eten ze dus het liefst op een rustige plaats. Als je katten hebt, zet je hun etensbak dus het best op een rustige plaats. Dus niet op de looproute van je kinderen.

De kans is bovendien ook groot dat je kat na het eten, even op adem wil komen. Hou er dus rekening mee dat je je kleine koning of koningin best ook even met rust laat na het verorberen van zijn of haar koninklijke maaltijd.

Smakelijk!