Er gaat doorheen het jaar geen dag voorbij waarop we onze lieve huisdieren niet in de watten leggen, maar elk jaar op 4 oktober worden ze, nog meer dan anders, in de spotlights gezet. Die dag vieren we namelijk, wereldwijd, Werelddierendag! Dé dag waarop we onze dieren extra in het zonnetje zetten en verwennen met heel wat aandacht en lekkere hapjes. Voor veel baasjes die al jaren een huisdier hebben rondlopen lijkt het vanzelfsprekend dat 4 oktober een speciale dag is, maar hoe komt dat nu dat we precies op die dag, elk jaar, onze wereldwijde beestenboel vieren?
We duiken de geschiedenisboeken in
Je zou misschien denken dat deze datum zomaar uit de lucht is gegrepen, maar niets is minder waar. Voor het ontstaan van Werelddierendag moeten we heel wat jaren terugkeren in de tijd en duiken we de geschiedenisboeken in, tot in het jaar 1929 om precies te zijn.
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, vond in het jaar 1929 een vergadering plaats met tal van dierenbeschermers. De reden van de bijeenkomst was de gemeenschappelijke wil om dierenmishandeling te doen stoppen. Eén van de ideeën die toen ter sprake kwam, was om een dag in het leven te roepen speciaal voor (huis)dieren.
Dat idee klonk toen bij alle aanwezigen als muziek in de oren. De vraag was alleen, welke datum het ging worden. Hiervoor gingen de dierenactivisten ten rade in de Bijbel en kwamen ze zo terecht bij 4 oktober. Dat is namelijk de sterfdag en Franciscus van Assisi, beter bekend als de heilige van de planten en de dieren. Hij bekommerde zich niet alleen over het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar dus ook van dieren en planten. Volgens geruchten zou hij ooit nog eens een preek gehouden hebben voor de dieren.
Eens de beslissing genomen werd dat 4 oktober voortaan uitgeroepen zou worden als Werelddierendag, werd deze dag al in verschillende steden gevierd in Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en Indië. Ook bij ons in België werd deze dag, kort na het ontstaan, een vaste waarde op onze jaarkalender.
Werelddierendag is actueler dan ooit
Vandaag de dag is dierendag nog steeds zeer actueel. Op deze dag wordt er meer dan ooit aandacht gegeven aan het dierenrechtenactivisme en dierenwelzijn en worden ook steeds meer projecten op poten gezet om kinderen te betrekken bij dit onderwerp. Zo is de kans bijvoorbeeld groot dat wanneer je schoolgaande kinderen hebt, ze ooit de kans zullen krijgen om hun huisdier mee te nemen naar school op Werelddierendag.
Weetjes over dierendag
– Toen Werelddierendag in het leven werd geroepen, was dat niet de eerste themadag die voortaan op onze kalenders gedrukt zou staan. In die tijd bestonden er ook al andere themadagen zoals Dag van de Arbeid, Vrouwendag, Moederdag en Boomplantdag.
– Voor veel baasjes die in het verleden een dierbaar (huis)dier verloren zijn, is Werelddierendag vaak een dag waarop ze nog eens extra stilstaan bij hun verlies. Het is dus niet alleen een dag waarop we alle levende dieren op aarde vieren, maar ook een dag waarop overleden beestjes worden geëerd.