Tijdens de zomer en zeker bij extreme hitte kunnen onze siervogels ook wel wat last ondervinden van de drukkende temperaturen. Daarom mogen we onze fladderende huisgenoten niet vergeten voldoende verkoeling te geven. In dit artikel geven we je graag wat tips mee om ervoor te zorgen dat je vogels het hoofd koel houden tijdens tropische zomerdagen.

Zorg voor voldoende hydratatie

Iedereen die thuis vogels heeft, weet dat water onmisbaar is net zoals bij andere huisdieren. Zeker wanneer de temperaturen oplopen, is het nog belangrijker dan anders. Ververs daarom het drinkwater van je vogels tijdens de zomermaanden iets vaker. Niet alleen omdat dieren dan automatisch meer drinken, wanneer de temperaturen oplopen vermenigvuldigen bacteriën zich sneller dan normaal. Zorg bovendien dat je niet enkel drinkwater voorziet, maar ook extra waterbadjes in hun kooitje zet waarin ze verkoeling kunnen vinden.

Merk je dat je vogels erg afzien van de hitte? Vul dan een proper plantenspuitje met water en vernevel voorzichtig en vanop een afstand de volière.

Voorzie genoeg schaduw

Of je nu binnenshuis of buitenshuis vogels houdt, het is steeds aangeraden om de volière op een schaduwplekje te zetten. Ook kan je wat klimplanten op het plafond van het verblijf installeren die zorgen voor wat extra schaduw.

Als er een tropische periode is aangebroken, zet dan zo nodig een parasol bij de volière. Ook een wit, nat laken over de kooi biedt verkoeling. Een nadeel daarvan is dat er daardoor wat minder verse lucht in de volière komt, dus laat het laken alleen op de heetste uren van de dag erover hangen. Bij siervogels die je binnen houdt, kan je ook een zacht draaiende ventilator neerzetten. Let op! Laat bij hoge temperaturen geen voedselresten van groenvoer in het hok liggen. Die bederven namelijk erg snel.

Wat met nestkastjes? Plaats deze zeker niet in de volle zon. Zeker jonge vogels zijn namelijk erg gevoelig voor de hitte.

Hou een oogje in de volière!

Hoe herken je nu een oververhitte vogel? Wel, als de vogel lusteloos is en snel ademt, dan grijp je beter in. Meestal zal je vogel dan ook gaan hijgen met zijn snavel open en zal hij zijn vleugels spreiden. Merk je dit gedrag op? Zet hem dan snel in de schaduw en geef hem een koel waterbakje. Zie je geen verbetering? Neem dan contact op met je dierenarts.